SALTUS TAXATIES & MAKELAAR P/U

Taxatie in verband met financiering

Voor veel mensen is het onduidelijk wat nu precies het verschil is tussen een waardebepaling en een taxatie. Een waardebepaling is een vrijblijvend gesprek met de makelaar waarin hij uw woning doorloopt en een verkoopwaarde en eventuele vraagprijs vaststelt voor uw woning. Dit is een gratis en vrijblijvend advies en wordt meestal uitgevoerd als de eigenaar van de woning voornemens is de woning te verkopen.

Het doel van een taxatierapport is het verschaffen van belangrijke gegevens van uw eigen woning of van de woning die u wilt kopen. Voordat banken en andere financiële instellingen een hypotheek verstrekken, stellen ze meestal een taxatierapport verplicht. De geldverstrekker (de bank) wil zekerheid omtrent de reële waarde van de woning waar u een financiering voor vraagt. Daarbij is een onafhankelijk oordeel van een deskundige vereist. Deze deskundige is de taxateur. De taxateur is degene die de woning opneemt, alle waardebepalende elementen weegt en alles vastlegt in een taxatierapport. Om de waarde van uw huis te bepalen moet de taxateur op een aantal zaken, de waardebepalende elementen, letten.

Voor sommige taxaties volstaat een standaard taxatierapport, voor de meeste taxatieopdrachten in verband met financiering is een gevalideerd taxatierapport verplicht. Het is van belang dat u, voordat u de taxatie laat uitvoeren, bij uw bank navraagt welk rapport u precies nodig heeft. Gevalideerde taxatierapporten worden gevalideerd (gekeurd) door een ISO gecertificeerd validatie-instituut; in het geval van Saltus Taxaties: het Nederlands Woning Waarde Instituut, kortweg NWWI.

Top